Iz Biltena od 1. septembra 2008

Ramazan šerif


mubarek olsun!

Vrata Dženneta se otvaraju svakog ponedjeljka i četvrtka

i oprosti se svakom robu koji Allahu ne pripisuje druga,

osim čovjeku koji ne govori sa svojim bratom.

Tada se kaže:

“Sačekajte neće li se ova dvojica pomiriti!

Sačekajte neće li se ova dvojica pomiriti!

Sačekajte neće li se ova dvojica pomiriti!”

 

Poslanik, s.a.v.s. je rekao:

„Liječite bolesne sadakom,

 imetak osiguravajte zekatom,

 a nevolje otklanjajte dovom“

 

Ramazanska poruka Aziza ef. Šabića,

glavnog imama IZB U Finskoj

 

U Zagrljaj Ramazanu


Evo, elhamdulillah, docekasmo jos jedan mubarek Ramazan. U zivotu muslimana Ramazan zauzima posebno i vidno mjesto, jer svaki novi Ramazan sa sobom nosi valove nove snage, veceg entuzijazma i poleta.
Dolazak Ramazana svake godine kao da nas trgne iz sna i vrati realnostima zivota, darujuci nam imansku snagu i volju bez koje nije moguce koracati stazama pravog puta na ovom varljivom dunjaluku. Da bi smo shvatili sustinu mubarek Ramazana, pogledajmo hadis Allahovog Poslanika Muhammeda a.s. koji je ovim rijecima zelio ukazati znacaj dolazeceg ramazana, pa je zadnje dzume uoci Ramazana sa mimbere porucio:

"O ljudi, dosao vam je ramazan sa blagoslovom, miloscu i oprostom, mjesec koji je Allahu dz. s. drazi od svih drugih mjeseci, ciji su dani vazniji od svih drugih dana, cije

su noci znacajnije od svih drugih noci, ciji su casovi bolji od svih drugih casova. To je mjesec u kome ste pozvani u Allahovo gostoprimstvo, u kome se smatrate Allahovim dobrim i plemenitim ljudima. Vase disanje u ovom mjesecu je tespih, a spavanje ibadet. Vas posao koji obavljate u ovom mjesecu bice primljen kod Allaha i dova bice uslisana. Trazite od svog Gospodara iskreno i cista srca, da vas pomogne u postu koji vam je propisao i u ucenju (citanju) Knjige koju vam je objavio. Nesretan ja samo onaj kome je u ovom mjesecu uskracen Boziji oprost. Sjetite se dok ste gladni i zedni, gladi i zedji Sudnjeg dana. Dijelite onima koji su siromasni i napusteni. Postujte starije i imajte samilosti prema mladjima. Odrzavajte rodbinske veze. Oborite pogled od onoga sto vjerniku nije dozvoljeno gledati i sto je vjerniku zabranjeno slusati. Smilujte se prema sirocadima drugih i Allah ce se smilovati prema vasim. Trazite od svoga Gospodara da vam oprosti grijehe. Dignite svoje ruke Allahu sa dovom poslije svakog namaza. To je najbolje vrjeme za dovu u kome Allah obasipa svoje robove miloscu i prima dovu koja mu bude upucena.

O ljudi, vase duse su ovisne o vasim djelima. Oslobodite ih trazenjem oprosta od grijeha. Vasa ledja su natovarena teskim teretom. Ublazite tu tezinu sto duzom sedzdom. Znajte da se Allah kune svojom velicinom da nece muciti one koji klanjaju i sedzdu cine i da ih nece plasiti dzehennemskom vatrom kada svi ljudi dodju pred Gospodara svjetova."

Braco i sestre,

Imajuci u vidu navedene rijeci naseg Devletlije a.s., molimo Uzvisenog Allaha da nam ovogodisnji Ramazan bude mjesec naseg totalnog licnog i kolektivnog preobrazaja ka Allahovoj vjeri i opcem dobru. Neka nam je hairli mubarek mjesec Ramazan, da ga u hajru docekamo, ispostimo, da nam Dragi Allah dz.s. oprosti nase grijehe i da zdravi i zivi docekamo mubarek Bajram.

* * * * *



U ovim mubarek ramazanskim danima razmislimo zajedno o znacaju dzematskoga rada i o pomaganju jedni drugih kao i o pomaganju IZ Bosnjaka u Finskoj koja sluzi kao zajednicki glas sviju nas.

Vjernici mogu pomoci nasu zajednicu tako sto ce ciniti slijedece:

1. Moliti se za jedinstvo muslimana

2. Volontirati (dobrovoljno raditi) za nasu IZ u Finskoj i promovirati nase zajednicke akcije hadza, Preporoda, kurbana, zekata, s. fitra …

3. Biti clan IZ-e

4. Biti redovni citalac Biltena i dostavljati ga i drugima (kopije i sl.)

Kada budete molili, u svojim dovama se sjetite:

1. nevinih koji came u zatvorima

2. siromasnih u cijelom svijetu

3. onih koji se bore za slobodu i onih koji su preselili na Ahiret u borbi za slobodu

4. djece opcenito, a djece naseg Ummeta posebno

5. nasih susjeda i ovdje i u svijetu, a u Bosni posebno, da im Allah otvori srca prema nama i da nasa srca otvori za njih

6. nevinih zrtava u Palestini, Libanu, Ceceniji…

Molimo Allaha dz.s. da pruzi svoju pomoc kako bi nas dzemat rastao i kvalitativno i kvantitativno.

Jos ponesto iz pera glavnog imama IZB u Finskoj Aziza ef. Sabica, povodom nastupajuceg Ramazana    

 

RAMAZAN – SEHRULLAH

 

Mjesec pocetka i zavrsetka objave Kuraana a.s. . Upute ljudima, lijek za srca i duse. Dove za sve koji zele okrilje Allahove dz.s  zastite. Allahov dz.s. mjesec u kome spusta na svoje robove neizmjernu milost, oprost kao i spas od  Dzehenema za sve one koji to zele i traze.

Zato, braco i sestre, prenesimo makar dio Ramazanske atmosfere iz svojh sjecanja, danas u svoje domove ovdje u Finskoj gdje zivimo.

Ucimo Uzviseni Kur’an, makar ono sto znamo napamet ili  prevod Kur’ana.  Poslusajmo sta nam to porucuje Uzviseni i Njegov poslanik. Intezivirajmo svoj ibadet na svakom polju svoje djelatnosti. Kur’an treba da bude nas program i nacin zivota. U ovom blagoslovljenom mjesecu svako nase dijelo i ibadet daleko se  vise vrijednuju. U ovom Allahovom mjesecu posebnu draz i ljepotu ima post, koji je propisan da bi smo se ocistili od grijeha, da bi se allaha dz.s. vise bojali i postigli bogobojaznost.

Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov poslanik Muhammed a.s. rekao:  “Allah je rekao da svako covjekovo  djelo pripada njemu, a post je moj i ja za njega posebno nagradzujem”.  (Hadisi-Kudsija)

Nemoj da shvatimo post kao kaznu, neuzubillahi Teala, nego kao hajr, nesto lijepo, spas za covijeka. Ako post shvatimo samo kao  zabranu od jela, pica i seksualnog opcenja a ne i cuvanja od raznih grijeha i pokudenih stvari, zabranjenih u Islamu, tada cemo imati, kako kaze nas poslanik, samo glad i zed i nista drugo od posta.

Dakle, sve treba da osjeti post, nase oci, usi, jezik, ruke, noge  i cijeli nas organizam.

Obarati svoj pogled od svega sto ce nam post pokvariti ili uznemiriti nase srce.

Cuvanje jezika od ogovaranja, lazi, prenosenja tudih rijeci, a koristiti ga za zikrullah i izgovaranje sto vise veoma lahkih i svima poznatih rijeci: Subhanallah, Elhamdulillah, Allahu ekber, La ilahe illellah itd.

Izbjegavati sve ono sto je pokudeno i sumnjivo.

Sustezanje ostalih dijelova tijela od svih zabranjenih stvari.

Ebu Hurejre r.a. prenosi hadis da je Allahov poslanik a.s.  rekao: “Koliko je onih koji od svog posta nemaju nista  osim gladi i zedi.”

Kako vidimo, braco i sestre u Islamu, upravo nase ponasanje, djelovanje sustezanje i cuvanje nasih vitalnih organa od zabranjenih djela moze da upotpuni nas post i da kao takav bude primljen kod Allaha dz.s.

Cuvanje od raznih haram zarada, hrane, da nastojimo da se hranimo i zaradujemo halal hranu.

Post je zaista izuzetno tesko sacuvati. Zato se preporucuje sto veca strpljivost, ne uzvracati na uvrede, nego samo reci, kako nas je uputio Muhammed a.s.: “Ja postim…Ja postim”.

Ustajati na sehur, rucak je veliki bericet, pa stoga ustajte makar da se vode napijete.

Pozuriti sa iftarom. Muhammed a.s. je rekao da se iftarimo sto prije i to po mogucnosti sa hurmama radi suneta Allahovog poslanika a.s. ili vodom.

Ovo treba da traje toliko samo da se iftarimo, a zatim braco i sestre klanjajmo aksam namaz, a poslije toga pristupimo jelima ili cemu drugom.

U Ramazanu, Allahovom mjesecu treba da posebno dode do izrazaja nasa darezljivost. Darezljivost treba, inace, da bude nase svojstvo i odraz naseg imana, a posebno u Ramazanu, jer se u Ramazanu, kako kaze poslanik Muhammed a.s., svako nase djelo se visestrugo nagraduje, pa u jednom hadisu i do sedam stotina puta, sto znaci jedan euro koji damo u Ramazanu, vrijedan je kao sedam stotina eura izvan Ramazana.

Podijeliti zekat i sadekatu- l- fitr

Ocistiti svoju imovinu od harama  sa zekatom, a takode u Ramazanu, prije klanjanja Bajram namaza, podijeliti sadekatu-l- fitr, ocistiti svoj post kao i svoju porodicu.

Da bi sve ovo upotpunili, ocistili i nas post bio primljen kod Allaha dz.s ja ovom prilikom apeliram na sve muslimane da dobro razmisle kome salju i daju svoje vitre.

Islamska zajednica Bosnjaka u Finskoj kao i prethodnih godina organizira prikupljanje zekata i sadekatu-l-fitra za potrebe nasih vjerskih ustanova, medresa, jetima ucenika i ucenica koji se skoluju u ovim intitucijama, da bi im na ovaj nacin olaksali njihovo materijalno stanje i skolovanje, kako bi sutra nosili i sirili baklju Islama u nasim  krajevima i sirom svijeta.

Ziro racun na koji mozete izvrsiti svoje uplate je na naslovnoj i zadnjoj strani ovog lista.

Pojacati svoj ibadet u noci Lejletu-l – Kadr

Allah dz.s. kaze da je ova noc bolja nego hiljadu mjeseci izvan Ramazana. Jedna noc bolja nego citav jedan ljudski vijek, zato brate i sestro razmisli vrijedi li ovu noc provesti u intezivnijem ibadetu nadajuci se Allahovoj milosti, oprostu, spasu kao i oprastanju svih malih hrijeha. Zaista je vrijedno da se malo vise zrtvujemo i sve ovo zasluzimo. Ucimo, brate i sestro, ono sto znamo. Molimo Allaha dz.s. za nase zdravlje, zdravlje nase djece, razne zelje itd.

 

 

Zekat je osiguranje vlastitog imetka

 

Allah dz.s. nam u strogoj formi u Kuraanu nareduje davanje zekata. Tako nam na mnogo mjesta zajedno sa namazom nareduje,  kada kaze u Casnom Kur’anu: ”Klanjajte namaz i dajite zekat”…

Braco i sestre u Islamu, nama preostaje da se pokorimo Allahovoj zapovijedi, u protivnom ko se oglusi o ovu zapovijed neka se ne nada dobru, jer Allah dz.s. svojom snagom, vjetrom, vodom, vatrom  kao i raznim kataklizmama uzima danak i naplacuje. Nazalost, to nam dode kao kazna.

Nema imetka kojeg zaradimo ili dobijemo u toku godine da u njemu nema makar trun harama. Koliko god  se  cuvali od harama na neki nacin se uvuce u nas imetak tokom godine. Zato svoj imetak moramo i trebamo da ocistimo zekatom, jer nam to i Allah dz.s. nareduje.

Davanjem zekata, cistimo svoj imetak ali ga u isto vrijeme osiguravamo od raznih nepogoda, nesreca, gubitaka i propadanja.

Davanje zekata je nasa obaveza i jedan od stubova islama odnosno islamskih sarta.

Dalje Allah dz.s. kaze u Kur’anu:

 “Zekat pripada samo siromasima, nevoljnicima, i onima koji ga sakupljaju, i onima cija srca treba pridobiti, i za otkup iz ropstva, i prezaduzenima, i u svrhe na Allahovu putu, i putniku namjerniku. Allah je odredio tako a Allah sve zna i mudar je.” (Kur’an 9: 60)

Zekat je arapska rijec, a u prijevodu znaci ciscenje.

Ako muslimani ustede novac ili neku drugu protuvrijednost odredene kolicine novca u toku godine, a neupotrijebe ga citavu godinu, na to su  duzni da daju zekat da bi ocistili svoj imetak, i to u visini 2,5 posto. Da bi bolje pojasnio i uprostio ovu obavezu navescu primjer.

Ako imamo 1000 eura ustede tokom godine, to obracunato 2,5 posto od ove sume iznosi 25 eura zekata, na 2000 eura 50 eura itd.

Napominjem da ova obaveza nije nasa slobodna volja, zelimo li mi to ili ne, hocemo li ili necemo platiti i ocistiti svoj imetak, nego naredba Svemoguceg koju treba najozbiljnije shvatiti i izvrsiti.

Mi imamo slobodu volje da odaberemo kome cemo da damo svoj zekat ili zekatu-l-fitr. Allah nam takode u Kur’anu daje kategorija gdje i kome mozemo da udjelimo svoj zekat i zekatu-l-fitr.

Medutim ljudi se najcesce danas odlucuju svoj dio dati za institucije, vjerske ustanove, narodne kuhine itd.

Islamska zajednica ce i ove godine kao svih prethodnih ukupljati zekat i zekatu-l-fitr za potrebe nasih medresa i studenata fakulteta islamskih nauka u Sarajevu kao i brojne jetime koji se u ovim institucijama skoluju.

Apelujem na sve one koji ciste svoj imetak, post i porodicu da je ovaj nacin najsigurniji, imajuci u vidu sve sartove ko moze da primi ili dobije zekat i vitreta. Oni koji ne praktikuju Islam su pod velikim upitnikom, bez obzira sto se zovu muslimanima.

Sta je to Nisab ?

Nisab znaci visak, sve sto je preko nasih potreba. Ono sto nam u toku godine nije bilo potrebno. Dakle sve sto je od viska, radilo se o novcu, zlatu, srebru kao ineke druge  zivotne potrebe ili luksuz stvari.

Za ustedevinu u novcu smo rekli kako se obracunava 2,5 posto zekata.

Od zlata, ako posjedujemo 91,60 grama, ili srebra vise od 641, 50 grama, obracunamo takode 2, 5 posto zekata od ukupne vrijednosti. Ono sto koristimo u toku godine, upotrebljavamo na neki nacin na to se ne daje zekat. Ukoliko nemamo odredeni nisab od jednog od ovo troje tada cemo obracunati sve troje zajedno i izdvojiti iz viska nisaba zekat. Sve ono sto koristimo u toku godine na to nedajemo zekat, ali ako imamo nesto od viska, takoreci luksuza, kao visak u kompiru, grahu, i drugim namirnicama, te autima, jahtama, to se mora obracunati i dati zekat.

Zekat se daje i na zivo blago: na 40 ovaca jedna ovca, na 80 ovaca 2 ovce… na 30 grla goveda, kamila i slicne stoke, na zekat se daje jedno govedo ili kamila ili…

Sta dobijamo davanjem zekata i zekatu-l-fitra?

Prije svega dobijamo Allahovo zadovoljstvo, sigurnost, zastitu, osiguranje, povecanje imetka. To cisti nasa srca od skrtosti, jer cisteci svoj imetak zekatom, smanjujemo velike razlike izmedu bogatih i siromasnih.

Ljudi ponajvise daju svoj zekat i zekatu-l-fitr uz Ramazan, pa je ovo svima prilika da to ucine, jer u Ramazanu Allah dz.s. nagraduje vise.

Kako vidite, braco i sestre u Islamu, zekat je uz namaz tako vazan islamski sart i nasa obaveza. Ovu obavezu Allah dz.s. zajedno sa nmazom spominje na 27 mjesta, naredujuci svima nama da je izvrsimo.

Treba da shvatimo sve Allahove obaveze koje je dao ljudima da bi mu bili zahvalni, tako sto cemo ga vjerovati i robovati Mu, zatim svoje robovanje i vjerovanje iskazati kroz obavezu namaza, tijelesnih ritualnih pokreta,zatim svojih materijalnih davanja kao zekata, sekatu-l-fitra, sadake i cineci razne hajrate, zatim podnosenjem gladi i zedi,   klonjenjem i zabranom svih losih postupaka i hadzdza koji kosta i tijela, napora, a i dzepa, zrtve na Allahovom putu. Sve ovo nije Allaha radi, jer Njemu netrebaju nase pare, nas namaz nego sve iskljucivo radi nas samih.

Muhammed a.s. je rekao: ”Namaz je islamski sart kao i zekat, ali je zekat kao most, snaga u Islamu.”

Davanjem zekata i zekatu-l-fitra potvrdzuje nase vjerovanje. Allah dz.s. je rekao u Kur’anu: ”Ljudi koji dijele svoj imetak na Allahovom putu, zeleci iskljucivo Allahovo zadovljstvo i blagoslov, slice na sedam sjemenki zita iz kojih nikne sedam klasova koji donesu sedam stotina sjemenki.”

Muhammed a.s. je rekao: ”Zekat je osiguranje vlastitog imetka.”

 

Sadekatu-l-fitr, vitra

 

Sve ovo sto je receno o zekatu odnosi se i na zekatu-l-fitr. S tim sto zekatu-l-fitrom ne cistimo imetak nego prvenstveno svoj post, svoju porodicu, zatim osiguravamo hranu potrebnima na Bajram.

Muhammed a.s. je rekao: ”Allah ne prima post dok ga ne ocistimo sa zekatu-l-fitrom. Zekatu-l-fitr se daje samo za Ramazan. Moze se dati tokom citavog Ramazana, a najbolje je u zadnjih deset dana Ramazana ili pred samo klanjanje Bajram namaza. Obzirom da se sredstva salju dalje ja savjetujem svima cinite to prije.

Visina zekatu-l-fitra se odreduje prema odredenim artiklima, ali jednostavno iznosi u visin jednog obroka u toku dana .

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH, utvrdene su tri skale zekatu-l-fitra: prva skala je 15 eura, druga 10 eura i treca 5 eura. Ovo je po osobi, velikom ili malom clanu porodice.

Staratelji daju za svoje clanove porodice.

Braco i sestre  u Islamu, vazno je istaci i znati da postoji odreden broj osoba koje nemogu postiti i koje su oslobodene od strane Allaha dz.s. kao musafiri,  bolesnici, stim da naposte ili ako ne mogu da podjele fidiju za svaki dan koji nisu postili. Tako Allah dz.s. kaze : “Ako niste u stanju ni to da napostite tada podjelite fidiju siromasima ili onim koji su potrebni.”

Visina fidije je otprilike po drugoj ili trecoj skali zekatu-l-fitra. Odreduje se prema jednodnevnoj ishrani jednog covijeka.

Dakle, svi oni koji nisu u stanju da poste  ili kasnije da naposte mogu da plate u visini druge ili trece skale zekatu-l-fitra, i na taj nacin oslobodili sebe duga, a takode zaradili Allahovo zadovoljstvo.

Sve svoje uplate zekata, zekatu-l-fitra ili fidije svog otkupa za nemogucnost posta, mozete uplatiti preko racuna Islamske zajednice Bosnjaka u Finskoj, koji se nalazi na naslovnoj i zadnjoj strani ovog lista.

Zato navrijeme izvrsite svoju obavezu da bi i mi navrijeme dostavili onima za koje ste uplatili.

Allahumme salli, ala sejjidina Muhammedin, ve alaali Muhammed.

Bošnjaci, oprez!

 

Uhapšeni Litvanci falsifikatori eura

 

Dva Litvanca u dobi od 20 godina uhapsena su 1. jula u Oulainenu, pod sumnjom da su sudjelovali u rasturanju falsificiranih novcanica u apoenima od 200 eura po Finskoj.

Kako saopcava Centralna kriminalisticka policija u Vaasi, policija je tokom ljeta dobila saznanja o vise od 130 slucajeva upotrebe falsificiranih novcanica u apoenima od 200 eura.

Kod uhapsenih Litvanaca pronadeno je još 60 falsificiranih novcanica po 200 eura, te velika kolicina ispravnog novca, vjerovatno dobijenog u zamjenu za falsificirane novcanice.

Zato, Bosnjaci oprez kada baratate s gotovinom, dobro provjerite novcanice koje vam daju!

ISLAMSKA ZAJEDNICA BOŠNJAKA

U FINSKOJ

SVIM SVOJIM ČLANOVIMA

ČESTITA MUBAREK DANE

RAMAZANI ŠERIFA,

DA IH PROVEDU U ZDRAVLJU I RAHATLUKU!

izbufinskoj
Islamska zajednica Bošnjaka u Finskoj je osnovana 11.11.1995 godine u Helsinkiju

Komentariši